(ד) חופש תנועה: לא תהיינה שום הגבלות על חופש התנועה של אזרחי שתי המדינות בכל רחבי ארץ־ישראל.

(ה) איסור התנחלות: לא תותר התנחלות פלסטינית בישראל, או התנהלות ישראלית בפלסטין, אלא בהסכמה הדדית.

(ו) יישוב פליטים: כל בני ארץ־ישראל, הן פליטים והן מהגרים, יוזמנו לחזור לארץ־ישראל. יישוב הפליטים יהיה על האחריות המשותפת של ישראל ופלסטין.

(ז) חופש עליה: כל אחת משתי המדינות תהיה ריבונית בענייני העליה לשטחה.

(ח) שפות רשמיות: בשתי המדינות תהיינה השפות הרשמיות עברית וערבית.

(ט) פדראציה: אמנת־האיחוד, תהיה צעד ראשון לקראת הקמת פדראציה שלמה בין שתי המדינות.

(י) ביטול האמנה: אמנת־האיחוד, או כל חלק ממנה, לא תהיה ניתנת לביטול באורח חד־צדדי, אלא רק בהסכמת שתי המדינות גם יחד. ביטול שרירותי של האמנה על־ידי צד אחד יתיר לצד השני חופש־פעולה מלא להבטחת האינטרסים החיוניים של קיומו ובטחונו.

(יא) השתלבות במרחב: אחת ממטרות־היסוד של האיחוד הארץ־ישראלי תהיה להביא להשתלבות ארץ־ישראל, על שתי מדינותיה, במיסגרת מרחבית כוללת, שתהיה מושתתת על שלום צודק, תיאום מדיני, שוק כלכלי משותף והסדר בטחוני, עד כדי הקמתה של קונפדראציה מרחבית רחבה. ★ ★ ★

זוהי התוכנית המוצעת. יש בה כדי להוביל ברבות הימים ל־

פדראציה עמוקה ובעלת־משמעות יותר, כאשר ערביי פלסטין יתקרבו מבחינה כלכלית וחברתית לישראל. יש בה גם לספק פתרון של ממש לבעייה הכאובה ביותר מבחינה רגשית — בעיית ירושלים.

ירושלים קדושה לשני העמים, ומעוררת בלב שניהם רגשות עמוקים ביותר. שום ממשלה ישראלית לא תוכל להסכים לחלוקת העיר מחדש. שום מנהיג ערבי — פלסטיני או אחר — לא יוכל לוותר על מעמד ערבי לאומי בעיר, מעמד שיספק את כבודו הלאומי. רק תוכנית זו מבטיחה מוצא.

201