אין היא יכולה לבטל חוקים כאלה. ואילו הרשות המחוקקת, כך נדמה לעתים קרובות, אינה אלא אצבע של הזרוע המבצעת.

מה הם תפקידיה של הכנסת להלכה ? ניתן להגדירם בארבעה ראשי-פרקים:

לחוקק את חוקי המדינה:

לפקח על הרשות המבצעת;

לשקף את דעת-הקהל, על-ידי ויכוה והידברות על בעיות-היסוד;

לחנך את האומה לחיים דמוקרטיים תקינים.

זוהי ההלכה, אך איך נראים הדברים למעשה? איך משתקפת המציאות בעבודתה של מליאת הכנסת?

לגבי החקיקה: אין הכנסת יוזמת חוקים. למן הרגע שקמה קואליציה, ובמשך שלוש וחצי שנים, הופכת הכנסת לבית-חרושת להעברת החוקים שהממשלה רוצה בהם.

סרלין: אתה רואה שמונטסקייה התיישן ?

אבנרי: אצלנו כן.

אם יש ויכוח, הוא מתנהל בין מרכזי מפלגות, ולא בכנסת. יוזמה חקיקתית עצמאית של חברי-הכנסת נדונה כמעט תמיד לכשלון. ואין לכך דוגמה טובה יותר - כך אני חושש מהצעת-החוק שאנו דנים בה ברגע זה.

למה שנאמר במליאת-הכנסת על חוק - אין לו שום השפעה. ומה שנאמר עליו בוועדה -

גם לכך יש השפעה שולית בלבד, ורק לגבי פרטים.

אם כן, לשם מה יש צורך במליאה? הרי די בכך שכל מפלגה תחזיק איש אחד באולם וכמה חברים במזנון, שאפשר להזעיקם, בשעת הצורך, להצבעה. תריסר חברי-כנסת מעבירים חוק העולה לאזרח תריסר מיליונים לירות, ולעתים תריסר תריסרים.

יש ואני שואל את עצמי: לשם מה יש בכלל צורך בהצבעה כזאת? האם לא די בכך שאיש אחד יצביע בשם המערך, וקולו יהיה שווה ארבעים ותשעה; איש אחד יצביע בשם גח״ל, וקולו יהיה שווה עשרים ושישה, וכר, כמו בקונגרס האיגודים המקצועיים בבריטניה?

רוץ : זה באמת כך בצרפת.

ואולי גם בכך אין צורך, ודי במכונת-חשבון פשוטה? די שמזכיר-הכנסת יקבל הודעות בכתב ממרכזי-המפלגות, וילחץ על כפתורי מכונת-חשבון. האם אין זה תואם יותר את עידן האוטומציה ?

זה לגבי החקיקה. מה לגבי הפיקוח על הרשות המבצעת?

גם לשם כך אין צורך במליאה. מזכיר-הסיעה יגיש שאילתות, השר יענה ישר לעתונות אם הוא יענה בכלל. ואילו הצעות לסדר-היום - מה מספר הפעמים בהן הן זוכות לדיון אמיתי במליאה?

וכך אנו מגיעים לעיצוב דעת-הקהל, אל ההידברות.

איזו הידברות, רבותי חברי-הכנסת?

אילו היתה כאן הידברות, כי אז היה זה פרלמנט, מלשון לדבר. אבל כאשר חברי-הכנסת הנכבדים מצביעים לפי החלטת מרכזי-המפלגות, החלטה המתקבלת עוד לפני שהושמעה המילה הראשונה בוויכוח במליאה - היכן ההידברות?

שם-טוב: איך זה בסיעת העולם הזה - כוח חדש ?

פלד: אתה פועל על דעת עצמך, או שמתקבלות החלטות במפלגתך?

54