האם מותר בכלל למדינת-ישראל, על פי החוק שנתקבל בכנסת בשנה האחרונה, למחרת המלחמה והנצחון, לשמירת המקומות הקדושים - האם מותר לסגור את הכותל בפני אנשים המבקשים להתפלל לידו כדרכם, על פי דין פולחנם? האם לא יאמרו מחר הירדנים כי הנה דווקא היהודים שוללים זכות זו מיהודים אחרים? המנהיגים האורתודוכסיים מנסים לטעון כי זו סתם התעקשות מצד הרפורמיים. הם טוענים! אם לנו כל-כך חשוב שתהיה הפרדה בין גברים ונשים ליד הכותל, לפי פולחגנו שלגו - מדוע לא יוותרו הרפורמיים? איזה אסון ייגרם להם אם יתפללו פעם, בניגוד למינהגם, בנפרד?

הצגנו שאלה זו למנהיגי היהדות המתקדמת בארץ (שיש לה, אגב, שבע קהילות: בירושלים, בתל-אביב, בחיפה, ברמת-גן, בנהריה, בנצרת עילת ובכפר-שמריהו), ואחד מראשיה הסביר זאת כך: לא איכפת לנו לחבוש כיפות, למען-שלום-בית, אף כי איננו נוהגים לחבוש כובע בעת תפילתנו. אין זה עניין עקרוני, ואיננו באים להרגיז.

אולם התפילה המשותפת היא אחד היסודות העקרוניים של תפיסתנו. התפילה בצוותא בעל ואשתו, הורים וילדיהם - מייצגת, בעינינו, את השלמות המשפחתית, את החוויה הדתית של המשפחה.

התכפה המדינה את צו האפיפיור ?

פקיד מישרד-הדתות השמיע בראדיו טענה מוזרה עוד יותר, והיא: שיש למנוע תפילה זו בצוותא של שלוש מאות צירים וצירות, מפני שהיא יכולה להרגיז מתפללים אחרים, העשויים להזדמן באותה שעה למקום. זוהי דוגמה מחרידה נוספת של ניצול מנגנון-המדינה כדי לכפות דעת מיעוט ,ואפילו של קומץ בני-אדם, על הציבור, על הרוב, על האומה כולה.

ואם אומר משרד-הדתות שהוא רק רשות חילונית, שאינה אלא מבצעת את הוראות הרבנות הראשית בענייני ההלכה היהודית - כי אז מתעוררת השאלה: מי שמך ? הרי אותה רבנות מייצגת רק את הזרם האורתודוכסי, וזו אחת הטענות העיקריות נגדה!

האם יעלה על דעת איש לכפות הלכה של הוואתיקאן, להבדיל, על הנצרות הרפורמית בארץ ? האם שר-הדתות הישראלי היה מקבל על עצמו להגיד גם אז שהוא רק רשות מבצעת, ושהוא נאלץ לכפות את ההלכה של האפיפיור על כל העדות הנוצריות בישראל ?

היופעלו שוטרים נגד המתפללים?

דומני, כבוד היושב-ראש, שפרשה זו מוכיחה מאין כמוה את הצורך העקרוני בהפרדת הדת מ; המדינה - עיקרון שהיהדות המתקדמת דווקא דוגלת בו.

אולם לא זה הנושא שאני מציגו היום לוויכוח. אני תובע מבית-הנבחרים של ישראל לכבד ולבצע את עיקרון מגילת העצמאות, המבטיח חופש-פולחן לכל עדה דתית, ובכלל זה כל זרם דתי. זהו עיקרון חד-משמעי, וכל סטייה יממנו נוגדת את המגילה.

איני יודע על סמך איזה חוק מתכוון שר-הדתות לפעול. שר-המשפטים אמר כאן רק שלשום, בתשובה לשאילתה שלי, כי לא הסכים לתקנות שהוצעו על-ידי שר-הדתות לגבי הכותל, וכי על כן אין תקנות בנות-תוקף.

אבל נניח שמנוי וגמור עם שר-הדתות למנוע תפילה משותפת של באי הוועידה - איך הוא חושב לממש איסור זה ?

מה יעשה אם צירי-הוועידה פשוט יגשו בצוותא, ויתפללו בצוותא? האם ינהג אז כמו המושל העותומני בזמנו שהפעיל שוטרים מוסלמים כדי להפריד בין נוצרים

123