רבותי השרים ורבותי חברי-הכנסת, אנחנו כופרים בברירה זו, כשם שאנחנו כופרים במישטר שיצר אותה. אין זו ברירה אמיתית, אין זו ברירה טבעית. היא פרי מלאכותי של המישטר, ויחד עמו היא צריכה להיעלם.

איננו רוצים לא באבטלה גלויה ולא באבטלה סמויה, לא בחממה כלכלית ולא בשממה כלכלית. אנחנו רוצים בהעברת עובדים ממפעלים ומענפים בלתי רווחיים וטפיליים למפעלים ולענפים יצרניים וכדאיים, תבענו לחסל מנגנונים מנופחים וכפולים, לקצץ את הביורוקרטיה העצומה של הממשלה, הסוכנות, ההסתדרות והעיריות, ולהשתמש בחסכון מאות המיליונים לשם פרודוקטיביזאציה של המשק. אבל לא בדרכי אנארכיה, לא ברשעות, לא בחוסר אחריות, ולא באלות פרשי המשטרה.

הצענו בבית הזה, ולא פעם אחת, להקים מינהל ממלכתי לניידות עובדים, מינהל שיארגן העברה מאורגנת של עובדים מענף לענף וממפעל למפעל, תוך תכנון מדוקדק אחראי, תוך היתוכם בכור ההכשרה המקצועית על חשבון המדינה, ותוך שמירת זכויותיהם הסוציאליות ורמת שכרם. אי-אפשר, בשום פנים, לבצע זאת על-ידי הורדת שכרם של העובדים.

אגב, חבר-הכגסת מיקוניס הזכיר את ההפגנות שנערכו אתמול לפגי בגין הכנסת, וחבל מאד שחברי-כנסת כה רבים סירבו לדבר עם המפגינים. הם סיפרו שהציעו להם - לפועלים סוג א׳, מקצועיים ביותר, שהוכשרו במשך שנים על חשבון המדינה - לעבור מענף המתכת לעבודה במשטרה. אולי יהיו דרושים שם כדי להרביץ למובטלים אחרים.

אלוני: למה ההערה הנוספת הזאת? האם זה כל תפקידה של המשטרה ?

אבנרי: השבוע בלטה המשטרה כמה פעמים במיבצעים, שאני מקווה כי הכנסת עוד תיתן דעתה עליהם. אני רוצה להביע התנגדות חריפה למיבצעים כאלה, בלי לפגוע בתפקידיה החיוביים של המשטרה.

ביטוח מפני אבטלה

מיבצע אדיר כזה להבראה יסודית של המשק מחייב כמה וכמה תנאים מוקדמים, אשר אף אחד מהם לא ייתכן ללא שינוי יסודי של המישטר. ואלה הם:

התנאי הראשון - תכנון ממלכתי אמיתי. לזה אין המישטר מסוגל - לא מחוסר כשרון אלא מפני שהמישטר מורכב כל כולו מקבוצות לחץ פוליטיות-כלכליות, שתיפגענה מכל תיכנון רציונאלי. לכן התיכנון לא יכול ״לדפוק״. מונח לפני ראיון מעניין שנתן המתכנן העליון של משרד העבודה, מר חנוך סמית, בו הוא מסביר מדוע קרה מה שקרה.

תוכנו, בקיצור, הוא שכולם אשמים, חוץ ממשרד העבודה. כל המתכננים טעו. טעו כל התצפיות של משרד החקלאות. טעו כל התצפיות של משרד המסחר והתעשיה. ורק משרד העבודה תצפיותיו היו נכונות. אני מקווה שזה נכון, אבל איך אפשר להבריא את המשק אם רוב התצפיות של המוסדות הרשמיים, של משרדי הממשלה, מתגלות כמוטעות תוך שבועות מעטים?

התנאי השני: יצירת מסגרת להבטחת זכויות העובד. אילו היתה קיימת במדינה חוקה, היתה מבטיחה את זכותו של כל עובד לעבודה. אבל אין לנו חוקה - ולא במקרה אין. אנחנו מציעים - שמעתי אתמול שמפ״ם מציעה אותה הצעה בדיוק, ואני מצטרף להצעתה - לחוקק חוק יסוד, אשר יבטיח זכותו של כל אדם לעבודה. אותו חוק חייב להבטיח לכל עובד, בתקופת .אבטלה חולפת, ביטוח-אבטלה מלא. לדעתנו, שערוריה היא שבמדינה כמו שלנו אין ביטוח -אבטלה ממלכתי. אין שום הצדקה לשערוריה זו - רק תירוצים ואמתלות.

אני מציין שאתמול יצאו דוברי רוב הסיעות בגלוי למען ביטוח מפני אבטלה. אפילו אחדות-

159