הכנסה גולדה מאיר שאמרה אתמול מה היא רוצה לספח, ובין השר פנחס ספיר ושרי מפ״ם המסתפקים בסיפוח רצועת עזה וכמה שטחים נוספים.

שלום בלי סיפוח - השלום היחידי שניתן עתה להשיגו - אין שר אחד בממשלה המוכן להסכים לו.

ויקטור שפ״טוב: בתחילת דבריך דיברת על שלום עם סיפוח! ירושלים היא סיפוח,

תיקוני גבולות - זה שלום בלי סיפוח ?

אורי אבנרי: אני מדבר על איחוד ירושלים ועל תיקוני גבולות קלים, כמו באיזור לטרון. מה שאמרתי קודם הוא, שחוסיין מוכן להסתכן ולהסכים בתנאים מסויימים לשלום בלי סיפוח הכולל את הנקודות האלה.

מנחם ידיד: אתה מייצג אותו כאן?

אורי אבנרי! אני מייצג את האמת. כך אני חושב. אתם יבולים לצחוק, אבל אוי לצחוק הזה.

האלטרנטיבה לשלום עם חוסיין היא השלום שאנחנו דוגלים בו, השלום הישיר עם האומה הפלסטינית.

בשבוע שעבר הצגתי אתגר זה לשר דיין, והוא קם להכחיש מעל דוכן זה את דברי באומרו« הפלסטינים אינם רוצים בשלום נפרד, אינם מוכנים להינתק מירדן, אינם מוכנים לפתוח במשא ימתן רשמי. והוא הטיח בפני קביעה פסקנית, שהדברים שאמרתי בענין זה ״פשוט אינם אמת״. אני מחזיר לו את המחמאה וקובע: דבריו של שר הבטחון בעניין זה פשוט אינם אמת, והוא יודע כי אינם אמת.

אם אומר השר דיין, כי ההנהגה הפלסטינית בכללותה לא הציעה ״לפי שעה״ - כך הוא אמר - לממשלת ישראל לעשות שלום כזה - שלום בין מדינה פלסטינית שתקום ובין מדינתישראל - הרי הוא צודק, כמובן. וזוהי תגמד• של חצי אמת, שהיא גרועה מאי-אמת.

מנהיג פלסטיני צריך להיות בעל העזה בלתי רגילה, כדי לסבן את ראשו ואת עתידו, ולתבוע את הקמתה של מדינה פלסטינית תוך פירוק ירדן - בשעה שאין שום סימן לכך שממשלת ישראל מוכנה לכך, ולהיפך: כאשר יש סימנים למכביר כי המאבקים בממשלה הם בין אותם הרוצים להחזיר חלק ■מן הגדה למלך חוסיין, ובין אותם הרוצים לספח לישראל את הגדה כולה. במצב זה, מה הטעם להיאחז בכך כי שום הצעה רשמית לא באה מפי שום הנהגה פלסטינית רשמית?

אולם אני יודע, והשר דיין אף יודע, כי במגעים שהתנהלו, והממשיכים להתנהל - הביעו רוב המנהיגים הפלסטיניים החשובים ביותר את נכונותם המלאה להקים מדינה פלסטינית, תוך ערובות בטחוניות מוחלטות לישראל, בתנאי שהדבר יוצע להם על-ידי ממשלת ישראל. יתר על כן, הם מאמינים ויש להם יסוד להאמין, כי ניתן להשיג זאת תוך הסכמה מסויימת מקאהיר.

בחלקם פורסמו הדברים רשמית, אישים פלסטיניים מרכזיים ביותר הכריזו על נכונותם זו מעל עמודי המהדורה הערבית של ״העולם הזה״, המוקדשת כולה לרעיון זה, ובעתונים אחרים. עתונו של שר הבטחון בלונדון, הירחון החדש ״ניו-מידל-איסט״, פירסם מאמר של אישיות פלסטינית מרכזית, הקוראת בגלוי ובפה מלא להקמת מדינה פלסטינית כזאת. שרים לשעבר מקרב הפלסטיניים הכריזו על כך באוזני העתונות הישראלית. בדי להיות בטוח, ערכתי בעצמי, בעזרת חברי, בשבוע זה סקר מעודכן, ואני מחזיק בידי רשימה של 15 מבין 25 האישים החשובים ביותר בפלסטין התומכים ברעיון המדינה הפלסטינית והשלום הפלסטיני.

ואפילו לא היה כל זה נכון, אפילו לא היו בידי הממשלה דיווחים מלאים המוכיחים כי ישנה

262