הוויכוח על אותה הצעת-חוק היה מעניין גס מבחינה אחרת, ודודקא לסיעה שלנו. מייד אחרי הבחירות חבשנו לכנסת החדשה שורד. של הצעות-חוק פרטיות, שנועדו לתקן את העיוותים שנתגלו לנו ביפי הבחירות. בין השאר תבענו לחסל את המצב המחפיר, הנותן למעשה זכות-בחירה רק לאדם בן 18 ועשרה חודשים.

הצעה זו הורדה מסדר-היום, באופן אוטומטי. עתה באה הממשלה והציעה הצעה באותו כיוון. אומנם טען מגן-השר כי היה עושה כן גם לולא הצעתנו - אך מותר לשער כי הצעתנו, שעוררה את דעת-הקהל, נתנה לממשלה דחיפה חזקה בכיוון זה.

הדבר מוכיח כי יש ערך רב מאוד להצעות-לסדר-היום ולהצעות-חוק פרטיות, גם כשהרוב הקואליציוני מוריד אותן מסדר-היום בהצבעה רובוטית. הן מפנות את תשומת-לב הציבור לנושאים הנדונים, מגייסות דעת-קהל, מפריחות את הרוב לפעול למען הדבר שהוא הצביע נגדו זה עתה.

זו אחת הסיבות לכך שקנוניית אזניה-בדר נועדה להוציא מידינו דווקא מכשירים אלה.

ההצעה הממשלתית באה לתקן את סידרי פינקם הבוחרים, כך שלמעשה יוכל להצביע להבא אדם בן 18 וחודשיים. תמכנו בצעד זה, אך לא הסתפקנו בכך. תבענו להנהיג שיטה טכנית אחרת לגמרי, שתבטיח זבות-בחירה לכל אדם שמלאו לו 18 שנים בדיוק ביום-הבחירות. כן תבענו שוב, בהזדמנות זו:

לתת זכות-בחירה לכל החיילים, גם אם הם מתחת לגיל 18.

להעניק זכות-בחירה לכל הישראלים הנמצאים בחו״ל, כנהוג בארצות-הברית.

לא לתת זכות-בחירה לעולה חדש, אלא אחרי שחי באח לפחות שנה או שנתיים, כך שיש לו מושג מינימלי על מד. נטושה מערכת הבחירות.

• הופעה מיוחדת

במשך כמה דקות דמתה הכנסת - לכנסת ; לביתם של 120 נבחרים, שאינם רובוטים להצבעות מפלגתיות, ושיש להם דעות אישיות.

נכחו קרוב ל-80 חברי-כנסת, וזה עשה את הרושם כאילו עלה האולם על גדותיו. באו אפילו ה״כיס בדידים כמו בן-גוריון, נמיר ובקר, שאינם רגילים לכבד את האולם בנוכחותם.

על סדר-היום עמדו הצעות-החוק הפרטיות של פינחס רוזן ובן-פורת לבחירתם האישית של ראשי

עיריות. ריוב הסיעות נתנו לחבריהן חופש-הצבעה - דבר בלתי-רגיל בהחלט.

יש כמה נימוקים טובים נגד הצעות-החוק. הן עלולות לחזק דיקטטורים מקומיים. מוחות קטנים עלולים לראות בכך צעד לקראת הנהגת בחירות אישיות לכנסת, שהן אסון בתנאי הארץ. אולם הנימוקים בעד הצעות-החוק עולים בהרבה על אלה. הסברנו אותם כבר לפני-כן, בדיון על משרד-הפנים:

...ליריה צריכה, בסך הכל, לטפל במינהל מקומי מובהק - ביוב, ניקוי רחובות, הנדסה וכד. זהו תפקיד מינהלי - ועל כן אנו תומכים בכל לב בבחירת ראשי-ערים בבחירות

אישיות ישירות.

לערים דרושים מנהלים טובים, לא נואמים ואידיאולוגים. מובן מאליו שיש להפריד לחלוטין את בחירתם - גם מבחינת העיתוי - מן הבחירות הנערכות לכנסת.

כאשר באה ההצעה, הכריעו רוב חברי-הכנסת הכרעה אישית. המתח באולם הגיע לשיא. הח״כים סובבר את ראשיהם כדי לראות מי מצביע כיצד - דבר בלתי-רגיל אף הוא, שהרי בדרך כלל אין מה לראות כל אחד מצביע לפי פקודת מפלגתו.

רוב אנשי מפא״י הצביעו בעד - אך זר הירושלמי הצביע נגד. רוב אנשי אחדות-העבודה - נגר, אך גבי כהן נמנע. רוב הליברלים בעד - אך קלינגהופר נגד. אנשי חרות התפלגו - אך לא לפי הפילוג

336