שנפסל ע״י ביהמ״ש העליון, - לקבל שום הקצבה, ואילו רשימה חדשה יחסית, הקיימת כבר בכנסת, תקבל על-פיו הקצבה שהיא עלובה ביחס להקצבה הניתנת למפלגות המימסד.

כלומר, יוזמי החוק חפצו לא רק להקפיא את המימסד הקיים אלא גם את יחסי הכוחות בין המפלגות

הקיימות בתוך הכנסת השישית, ומכאן כמובן הקביעה כי המפלגות הקיימות תקבלנה את הקצבתן לא לפיי

תוצאות הבחירות לכנסת השביעית, אלא לפי כוחן בכנסת השישית.

על חוק המימון בכל גלגוליו נשאנו מספר רב של נאומים; להלן קטעים מתון אחד הנאומים:

לשורת השערוריות המלוות חיקוק זה מראשיתו, מתכונן רוב הכנסת להוסיף היום שערוריה נוספת. •חוק זה הולד בברית-אהבים בלתי-טהורה בין המערך וגח״ל, אותו זוג אשר צאצאיו פזורים לאורך כל דרכה של הכנסת השישית.

היה מנוי וגמור עם הזוג הזה, מן הרגע הראשון, לדרום כל מושג של שיוויון דמוקראטי

בחיקוק זה. לא נעשה אפילו נסיון לאחז את עיני הציבור, באילו התכוונו לאפשר בבחירות את

הופעתם של כוחות בעלי סיכויים שווים.

נאמר כאן בשרירות ובגסות: מנגנון גדול ודורסני יהיה מצוייד באמצעים כדי להטיל את חתיתו על המוני בוחרים מקריית-שמונה ועד דימונה; ואילו גוף צעיר ורענן, המטיף לרעיונות חדשים, יוגבל באמצעיו עד כי לא יוכל כלל להגיע להמוני הבוחרים.

יוסף סרלין: יש לך אפשרות לעזוב את הכנסת ולעשות רשימה חדשה.

אורי אבנרי: זאת באמת חכמה גדולה.

לכן קמתי מן הרגע הראשון נגד חיקוק שרירותי זד״ בדיון הטרומי היתה סיעתי היחידה שתבעה להסיר את הצעת-החוק מסדר-היום. הייתי אז יחידי שהצביע נגדה. אמרתי אז, ביום ה-18 בדצמבר 1968:

״אין אנו מתנגדים עקרונית לרעיון של מימון ממלכתי של מערכת-בחירות, בתנאי שיתבסס על שלושה: על הנקיון, על החיסכון ועל השיוויון. אך הצעה זו אין בה לא זה, לא זה ולא זה׳/.

כבר אז שמנו את האצבע על מוקד העיוות והסילוף של ההצעה, לאמור: ״מדוע צריכות לקבוע התוצאות של הבחירות האחרונות, ולא התוצאות של הבחירות שאותן בא החוק לממן ?״

אף ח״כ אחד לא הצביע בעד!

חזרנו על כך בקריאה הראשונה, כאשר הייתי חבר-הכנסת היחידי - (מלבד אחד, שלמה כהן-צידון, שלא הוקצבה לו אז אף פרוטה אחת) - שהצביע נגד הצעת-החוק.

הצענו אז שורה ארוכה של הסתיגויות, שהעיקרית בהן היתה זו: ״לכל מפלגה יוקצה מאוצר המדינה למימון הוצאות הבחירות סך של עשר לירות לכל בוחר אשר יצביע בעדה״.

״על חשבון ההקצבה המגיעה לה תקבל כל מפלגה סך של חמש לירות בעד כל בוחר אשר הצביע בעדה לכנסת השישית. היתרה המגיעה למפלגה תשולם לאחר יום הבחירות, בהתאם להוראות חוק זה.

״מפלגה אשר אין לה נציגים בכנסת השישית, ואשר •מועמדיה ייבחרו לכנסת השביעית, תקבל את ההקצבה המגיעה לה מאוצר המדינה מייד לאחר פירסום תוצאות הבחירות לכנסת השביעית״.

אף חבר-כנסת אחד לא הצביע בעד הסתייגות זו מלבדי.

345