לחשוב עליה מאז. בסיכום הדיונים, המדבר על כל הדוברים בגוף שלישי, מצוטטות הערותי כדלקמן:

פרופסור מרטין בובר המנוח, שהיה פילוסוף דגול, ידיד דגול של הלאומנות הערבית, וכן ציוני דגול, אמר לו לפני שנים רבות כי לכל רעיון פוליטי יש רגע מסוים משלו, ומר אבנרי חושב שאמנות הפוליטיקה במובן הרחב ביותר היא כיצד לתפוס את הרגע הזה. אולי זה רגע קצר ביותר בחייה של אומה, כשכל הדברים מתלכדים יחדיו וכל מיני דברים נעשים אפשריים, דברים שאולי לא היו אפשריים לפני רגע, ואולי לא יהיו אפשריים עוד למשך זמן רב בעתיד.

בהיסטוריה של האומה הישראלית היה רגע כזה ב-1947, כשהוצע לישראלים חלק קטן מפלסטינה כמדינה, ולרוב המכריע עמדה תבונתו לקבל זאת, לדחות את מר בגין, לדחות את אצ"ל, לדחות את כל הכוחות השולטים כיום בישראל, ולקבל את הקמתה של מדינת ישראל.

הוא חושש לומר את מה שהוא עומד לומר עתה, משום שהדבר עלול להישמע כדוגמה טיפוסית לשחצנות ישראלית, אבל הוא חש שלא ימלא את חובתו המוסרית אם לא יאמר זאת. הוא מאמין שלפלסטינים הגיע רגע כזה עכשיו. אולי זה רגע קצר ביותר, אבל זהו רגע שבו יכולה האומה הפלסטינית להגשים לא את כל חלומותיה, אלא את המזער הנחוץ לקיום לאומי, בסיס שעליו תוכל לבנות חיים לאומיים חדשים. הרגע בא עכשיו, והוא תלוי במידה רבה בתבונת מעשיהם בעתיד הקרוב מאוד. היה פעם בפלסטינה מחנה צבא בריטי ובו בית-ספר להכשרת נהגים. במרכז בית-הספר ניצבה מכונית מרוסקת קשות ומעליה שלט: "אבל הצדק היה איתו." הצודק עלול גם להיות אומלל, משום שאם הוא משוכנע שהוא צודק, ואם הוא באמת צודק, והוא מתעלם ממה שנקרא בסמינר הזה בשם "צדק מקורב," הוא חוטא כנגד בני עמו. [מר אבנרי] מאמין שההנהגה הפלסטינית צריכה להכריז בבהירות רבה ככל האפשר, בזה הרגע, שהיא מבקשת מהקהילה הבינלאומית לאפשר את הקמתה של מדינה פלסטינית בגדה המערבית וברצועת עזה, ואת שילוב אש"ף בתהליך השלום. בתמורה, עליה להשלים עם דו-קיום לצד ישראל. הוא חושב שיש להצהיר על כך בלשון שתהיה מובנת להמוני העם באמריקה, באירופה ובישראל.

אחדים מהדברים האלה התגלו כנבואיים - הרבה יותר מכפי שאפילו אני יכולתי לצפות.

באותו רגע, נראה כי כוכבם של הפלסטינים היה בשיאו. אש"ף הקים לעצמו זעיר-מדינה בלבנון, ואחרי שעמדה זו בפני התקפות הצבא הסורי בקיץ 1976, היא תפקדה לגמרי לא רע, למרות נוכחותו של הצבא הסורי בלבנון. יוקרתו הבינלאומית של אש"ף הלכה ועלתה. המגמות

140