שוב ושוב העלינו בשיחות את גורם הזמן. חאלד הסכים לדעתנו שעכשיו, אחרי ביירות, כשיוקרתו של ערפאת בקרב הפלסטינים נמצאת בשיאה, האווירה לשלום נוחה ביותר, ואסור להחמיץ את ההזדמנות הזאת, כפי שהוחמצו הזדמנויות קודמות כה רבות. הוא הזכיר שלישראל היתה הזדמנות כזאת מיד אחרי מלחמת ששת הימים. אילו החזירה ישראל את השטחים מרצונה מיד אחרי אותה מלחמה, היא היתה מלכת העולם. אף אחד לא היה יכול שלא לשבח אותה, על אחת כמה וכמה לשאת נשק נגדה. באותה תקופה נערכה ישיבה של הנהגת פת"ח ומישהו אמר, ׳בואו נפתח בפעולה מיד, כי אם ישראל תחזיר את השטחים אנחנו מחוסלים!׳ סיפרתי לו שביום החמישי למלחמת ששת הימים הצעתי לראש הממשלה לוי אשכול לעשות מחווה דרמטית כלפי העם הפלסטיני ולהציע לו את עזרת ישראל בהקמתה של מדינה פלסטינית.

כל הדברים הללו היו מרתקים ומענגים, אבל מתי ואני כבר איבדנו את כל סבלנותנו. ביום השלישי לשהותנו בגן-העדן התקשר מתי אל הקונסול המרוקני ואמר לו שאנו חייבים לצאת למחרת. כעבור דקות אחדות התקשר שר החוץ של מרוקו מוושינגטון. הוא הביע את צערו על העיכוב. הוד מלכותו ישמח לקבל את פנינו ביום ג׳, 26 באוקטובר, בניו יורק - מיד אחרי נאומו בפני העצרת הכללית. הוא קיווה שלא נחסכו מאמצים להנעים את שהותנו ככל האפשר.

למחרת חזרנו שנינו לישראל והשארנו את דירת המלון לארנון. יש לשער שהיינו האנשים הראשונים בתולדות וולדורף טאוורס שוויתרו מרצונם על מגורי חינם במלון. מארחינו המרוקנים הבינו עוד פחות את התעקשותנו לחזור לישראל ליומיים, ואז לצאת שוב בטיסה הארוכה לניו יורק. ואכן, התחלנו להרגיש כמו דיילים המבלים שעות אינסופיות בטיסות הלוך ושוב - כל טיסה נמשכת 18 שעות, עם חניות הביניים ושאר העיכובים. אבל ב-26 בחודש הובהלנו מנמל התעופה קנדי לוולדורף טאוורס ("כמה טוב לחזור הביתה"), ובקושי הספקנו להחליף את בגדינו לחליפות כהות בנות שלושה חלקים בטרם בא אדון צעיר וקצר-רוח עד מאוד - ההוא ולא אחר - והפציר בנו להזדרז. הוד מלכותו ממתין.

☆ ☆ ☆

הוד מלכותו השריפי חסן השני התגורר בווילה יפהפייה ברחוב דרהם מס׳ 4 בברונקסוויל שבניו יורק. לצורך ביקורו הוקם שם אוהל מזרחי גדול, מואר בשלל אורות צבעוניים. כן הוצבו שם מספר קרונות מלאי טלפונים, לשימושם של אנשי הבטחון. הוכנסנו לאחד מהם. הוד מלכותו עוד לא

304