זה עומד בסמוך לארמון המפואר והמצועצע של הפרלמנט, שנבנה בימי הקיסרות, בולט הניגוד עוד יותר.

כיום משמש "הבית הלבן״ כבית-מישרדים לחברי-הפרלמנט - כאילו לא די להם בארמון הענקי של בית-המחוקקים עצמו. צ'ורקה הוביל אותנו אל חדרו באחד המיסדרונות האינסופיים.

החדר הקטן היה חשוף מכל קישוט, חוץ מראש של איכר הונגרי טיפוסי, בעל שפם-ענק של כלב-ים, מגולף בעץ.

הרגעים הראשונים, שיכלו להיות מביכים, עברו בסידורים המתאימים ליום-חורף קר, קצת גשום, קצת מושלג: להסיר כובעים, לתלות מעילים וצעיפים, לשים את המיטביות בפינה. כשישבנו לבסוף כולנו מסביב לשולחן-הכתיבה - סוזן מתוחה כקפיץ, רחל עוסקת במצלמותיה, המרואיין דרוך מאחורי השולחן - הצגתי את עצמי: ישראלי, עיתונאי, סופר לעת מצוא, חבר-פרלמנט לשעבר. ״אה,״ אמר צ'ורקה, "בדיוק כמוני. אתה הצ'ורקה הישראלי." המחמאה לא נעמה לי במיוחד, אבל התאפקתי.

צ'ורקה, מחבר ידוע של מחזות בולוואריים, נבחר לפרלמנט כנציג האגף הימני של ״הפורום הדמוקרטי״, המיפלגה השלטת החדשה. הוא מגדיר את עצמו כהונגרי לאומי, אך לא כאנטישמי. הוא גם מקפיד להופיע בטכסים רשמיים לזכר השואה.

מה זה הונגרי לאומי? "הלאומיות שלנו אינה תוקפנית. אבל מאז הכיבוש הסובייטי יש לנו בעיות קיומיות קשות. מיליוני הונגרים גרים כמיעוטים בארצות השכנות - רומניה, צ'כוסלובקיה, יוגוסלוויה. יש להם בעיות קשות של זהות. הסובייטים דיכאו את הלאומיות ההונגרית, מפני שחששו מפניה."

האם שייכים היהודים לאומה ההונגרית?"בין היהודים עצמם יש על זה מחלוקת. יש יהודים התובעים שיכירו בהם כבקבוצה אתנית נפרדת. אבל רוב היהודים רואים את עצמם בהונגרים. יש להם זהות כפולה, כיהודים וכהונגרים. גם בצד ההונגרי יש יחס דו-משמעי כלפי היהודים.״

"תיאודור הרצל, מייסד הציונות, נולד כאן בבודפשט,״ הזכרתי. ״כל מי שהזדהה עם תורתו ורצה להיות ישראלי היגר מזמן מהונגריה. מי שנשארו נשארו מפני שראו את עצמם בהונגרים.״

"הם באמת הונגרים,״ מיהר לאשר, ״הציבור ההונגרי אינו מבדיל בדרך כלל בין יהודים ולא-יהודים. אבל..."

"אבל?״

"אבל הקשר בין הונגריה והקומוניזם נקבע במאה הזאת פעמיים על-ידי יהודים.״

זהו סיפור ידוע. הוא חוזר אל ראשית המאה, אל שלהי מילחמת-העולם הראשונה.

301