כאשר דם יהודי ניתז מהסכין

איך היו נראים חיי, אלמלא נולד אדולף היטלר? או אילו נהרג בנסיון ההפיכה הכושל שהוא חולל בנובמבר 1923, חודשיים אחרי לידתי?

האם היה עכשיו ד״ר הלמוט אוסטרמן פרופסור לפילוסופיה בגמלאות באיזושהי אוניברסיטה בגרמניה? או חבר לשעבר בבונדסטאג? ואולי בנקאי, כמו אביו?

האיש אדולף היטלר שינה את חיי ללא היכר. כשאני חושב על כך מדי פעם, אני אומר לעצמי בלחש ״תודה לאל״(שבו אינני מאמין...).

אינני זוכר מתי בדיוק תפסתי שקורה מסביבי משהו גורלי. זה לא היה מאורע אחד, דרמטי ופתאומי.

באוקטובר 1929 התמוטטה הבורסה בניו יורק, וחוללה את המשבר העולמי הנורא, שהגיע במהרה גם לגרמניה. מיליוני עובדים גרמנים הושלכו לרחוב והפכו מובטלים - גורל מר במיוחד לגרמנים של אז, שחונכו מילדותם לכך שהעבודה היא עיקר החיים והמודד לערך האדם. מיליונים הגיעו לסף הרעב. המצוקה וההשפלה דחפו רבים אל סף הייאוש. הם שיוועו למושיע. הוא הופיע במדים חומים.

למען האמת, לא הרגשתי בכל אלה. את השינוי בחיי - המעבר מבית הספר הפרטי לבית ספר עממי ממשלתי, בתחילת כיתה ג׳, לא ייחסתי לסיבות כלכליות. המשפחה שלנו, לפחות כך חשבנו אז, היתה מוגנת מפני מה שהתרחש בחוץ. אולי הייתי צריך להבין שדווקא פריחת המשרד של אבי - שכיהן ככונס נכסים לעסקים כושלים - היא סימן רע.

אבל אט־אט חדר המצב הפוליטי לשיח המשפחתי. זה קרה כנראה, אחרי הבחירות שנערכו בספטמבר 1931, ארבעה ימים אחרי יום הולדתי השמיני. ״מפלגת הפועלים הנאציונל־סוציאליסטית הגרמנית״ - ה״נאצים״, בקיצור היתה עד אז קבוצת שוליים זניחה, ומנהיגה, אדולף היטלר, היה דמות כמעט מצחיקה. בבחירות של מאי 1928, שבה התמודדו 32 רשימות, זכו הנאצים בסך

53