בגובה העיניים

1 העימות האלים, שפרץ באוקטובר 2000 וזכה בכינוי "אינתיפאדת אל-אקצה", אינו אלא שלב נוסף בסכסוך היסטורי שהחל עם הקמת התנועה הציונית בסוף המאה ה-19.

2 דור חמישי של ישראלים ופלסטינים כבר נולד ז-תוך הסכסוך הזה. כל עולמו הרוחני והמעשי של דור זה עוצב על-ידי הסכסוך, השולט בכל מערכות חייו.

3 במהלך הסכסוך הארוך הצטבר בשני הצדדים משקע אדיר של מיתוסים, סילופים היסטוריים, תפיסות תעמולתיות ודעותקדומות, שהם פרי השנאות והפחדים המתלווים לכל מלחמה.

4 התנהגות כל אהד משני הצדדים לסכסוך מעוצבת על-ידי הסיפור(נאראטיב) ההיסטורי שלו, הצורה שבה הוא רואה את קורות הסכסוך ב-120 השנים האחרונות. הגרסה ההיסטורית הציונית והגרסה ההיסטורית הפלסטינית סותרות זו את זו סתירה מוחלטת, הן בשלמותן, הן בכל פרט ופרט.

5 מתחילת הסכסוך ועד עצם היום הזה, פעלה ההנהגה הציונית/הישראלית מתוך התעלמות גמורה מהסיפור הלאומי הפלסטיני. גם כשהיה לה רצון טוב להגיע לפתרון, נדונו מאמציה לכישלון בגלל אי-הבנתה את המאוויים הלאומיים, הטראומות, הפחדים והתקוות של העם הפלסטיני. דבר דומה קרה גם בצד השני, אף שאין סימטריה בין שני הצדדים.

6 יישוב סכסוך היסטורי כה ממושך אפשרי רק אם כל צד מסוגל להבין את עולמו הרוחני-מדיני של הצד האחר ומוכן לדבר אתו כשווה אל שווה, "בגובה העיניים". יחס של זלזול, גישה כוחנית, אטימות רגשית, התנשאות ובורות, מונעים מראש פתרון מוסכם.

7 ממשלות ישראליות "שמאליות", שעוררו מדי פעם תקוות רבות, לקו בכל התכונות האלה לא פחות מממשלות "ימניות", ומכאן הפער העצום בין ההבטחה שבהקמתן והתוצאות הרות-האסון של מעשיהן. (לדוגמה: תקופת כהונתו של אהוד ברק).

8 חלק גדול ממחנה-השלום הישן (הקורא לעצמו גם "השמאל הציוני" או "המחנה השפוי"), כמו "שלום עכשיו", לוקה גם הוא בחלק מתכונותאלה, ולכן התמוטט בכל עת משבר.

9 משום כך, התפקיד הראשון של מחנה-שלום ישראלי חדש הוא להשתחרר ממיתוסים כוזבים ולהיגמל מהראייה

1