"הפשרה" שמים את הדגש על הצד הדמוגרפי ורוצים למנוע את הכללת האוכלוסייה הפלסטינית במדינה, בעוד שחסידי "ארץ-ישראל השלמה" שמים את הדגש על הצד הגיאוגרפי ומאמינים (בגלוי או בסתר) שניתן לגרש את האוכלוסייה הלא-יהודית מהארץ (שם-צופן: "טרנספר").

54 המטכ״ל של צה״ל מילא תפקיד מרכזי בתכנון ההתנחלות ובביצועה. הוא יצר את מפת ההתנחלויות (המזוהה עם אריאל שרון): ריכוז ההתנחלויות והכבישים-העוקפים בצירי האורך והרוחב, כך שהגדה והרצועה מבותרות בתרים-בתרים והפלסטינים נכלאים במובלעות מנותקות, שכל אחת מהן מכותרת על-ידי ההתנחלויות וצבא-הכיבוש.

55 הצד הפלסטיני ניסה להתנגד לכיבוש ולהתנחלות בשיטות שונות, ובעיקר בפשיטות מעבר לגבול הירדני והלבנוני, ובפיגועים בתוך הארץ וברחבי העולם. פעולותאלה נקראות בפי הישראלים "טרור", ואילו הפלסטינים רואים בהן התנגדות לגיטימית של עם כבוש. הנהגת אש"ף, בראשות יאסר ערפאת, שהישראלים ראו בה מפקדת-טרור, הוכרה בהדרגה על-ידי הקהילה הבינלאומית כ״נציג הלגיטימי היחידי" של העם הפלסטיני.

56 כאשר נוכחו הפלסטינים לדעת שפעולות מסוג זה אינן מצליחות לעצור את תנופת ההתנחלות, המשמיטה בהדרגה את הקרקע מתחת לרגליהם, הם פתחו בסוף 1987 באינתיפאדה - התקוממות עממית ספונטאנית של כל שכב!ת האוכלוסייה. באינתיפאדה זו נהרגו בידי ישראל כ-1500 פלסטינים, וביניהם מאות ילדים, פי כמה ממספר האבדות הישראליות, אך היא העלתה מחדש את "הבעיה הפלסטינית" על סדר-היום הישראלי והעולמי.

 שאיפת ההתנחלות חורגת ממחנה אידיאולוגי זה או אחר ומקיפה את המחנה הציוני כולו. כך נוצר מאמץ מרוכז של כל זרועות השלטון.

תהליך השלום

57 כבר למחרת מלחמת אוקטובר 1973 ("מלחמת יום-כיפור" או "מלחמת רמדאן"), שהחלה בניצחון-הפתעה של צבאות מצריים וסוריה והסתיימה בכישלונם, השתכנעו יאסר ערפאת וחבריו הקרובים שאין אופציה צבאית להגשמת השאיפות

11