בצד צוות חיובי זה, המשובץ בחלקו במשרד-הסעד, קיים המנגנון המפלגתי. אילו קם בארץ מכון-מחקר, לשם חקירת הפיאודליזם המפלגתי המהווה את המישטר הקיים, היה משרד-הסעד יכול לשמש לו דגם מייצג שאין שני לו, זולת משדד-הדתות. מיום קום המדינה, נמסר משרד זה כאחוזה לבדית למפלגות הדתיות. המשרד הוקם בשלושה רבדים. שר-הסעד הראשון היה הרב איצ׳ה-מאיר לוין, שדאג להחדרת אנשי אגודת-ישראל וחסידי גור...

גרוס: מה רע בזה? אין עשו אחרים?

אחריו בא השר חיים משה שפירא, שהכניס למשרד את אנשי המפד״ל מסיעתו. אחריו בא השר הנוכחי, שדאג להכניס למשרד את אנשי המפד״ל מסיעת ״למיפנה״.

היתד. רק תקופת ביניים אחת, בה נשמו אנשי-המקצוע לרווחה, ושהיתה להם כתור הזהב.

זה היה כשנעדרה מפד״ל מן הקואליציה, בתקופת הרב טולידאנו המנוח. אז נמסר ניהול המשרד לידי הד״ר לוטן. אז נבדק הכל מחדש, בוטלו נוהלים מפלגתיים נפסדים. אך זה נגמר אחרי שנה וחצי, והכל חזר לקדמותו, בהתאם למקובל במישטר הזה.

גרוס: מחר יש דיון על משרד-הדתות. אל תשכח!

בורג: זוהי רק חזירה כללית בשבילו.

אבנרי: אל תפחד. נגיע גם אליו.

איך מנוצל משרד-הסעד לצרכים מפלגתיים ?

המפד״ל עומדת על כך שמשרד-הפנים יימסר לה תמיד, כי באמצעות משרד-הפנים היא יכולה להעניק גיבוי למועצות הדתיות, המורכבות מעסקניה. הודות לשליטת המפד״ל במשרד-הפנים, היא שותפה רצויה בכל רשות מקומית. כאן נוטים אנשי המפד״ל ושאר המפלגות הדתיות לקבל לידיהם את מחלקת-הסעד המקומית. כמעט בכל הרשויות המקומיות בארץ - ובמיוחד בערים הגדולות - מרוכזים תיקי הסעד בידי המפלגות הדתיות.

״לא נתנו מספיק!"

שיתוף הפעולה בין אנשי המפד״ל במשרד-הסעד לבין אנשיה במחלקות-הסעד המקומיות יוצר מעגל כמעט סגור, הנותן למפלגה שליטה לבדית על ציבור עצום ועל מקורות כספיים עצומים.

איך מנוצלת שליטה זו ? מפעם לפעם מגיעות לאוזני הציבור ידיעות, המגלות טפח מן הנעשה. למשל:

• במשרד הסעד קיימת קרן מיוחדת. השליטה על קרן זו אינה בידי הלשכות המקומיות. בזמנו, וכנראה גם עכשיו, מחתימים מזכירי המפד״ל בערב חג-הפסח אנשים ביישובי ישראל השניה על בקשות תמיכה. הפניות היו מועברות במרוכז, והמשרד היה מוציא צ׳קים גלובאליים. צ׳קים אלה היו נשלחים למזכירי המפד״ל, שהיו דואגים לחלוקתם... גרוס: תוצאות הבחירות אינן מראות זאת!

אבנרי: תיכף אגיע לנושא זה.

מובן שפעולה זו נשאה אופי מפלגתי מובהק. היא הוכיחה את כוח המפד״ל, ובעיקר את כוחם של עסקני סיעת ״למיפנה״. התוצאה נתגלתה ביום הבחירות.

גרוס: הם קיבלו בבחירות האחרונות פחות קולות אבנרי: כנראה לא נתנו מספיק.

• קיים אירגון בשם מיפת״ן, המטפל בעיקר בנוער השכונות. אירגון זה הוא למעשה מוסד

109