מצביעים בעד הסרתה מסדר-היום. אולם לפנינו הצבעת אימון. מי שמצביע נגד הצעות גח״ל ורפ״י, כאילו מצביע אימון בממשלה זו במישור המדיני והמרחבי. לכך איננו יכולים להסכים. אימון אפשר להביע רק לממשלה ההולכת בדרך הנכונה - אם בצעדים גדולים, אם בצעדים קטנים. אבל אי-אפשר להצביע בעד אימון לממשלה המדברת לפעמים בכיוון הנכון, אך ההולכת בכיוון ההפוך, הכיוון הקודם.
כמעט שלוש שנים עברו מאז כינון ממשלת אשכול. מה נעשה בתקופה ארוכה זו לקירוב השלום, לשינוי מדיניות החח, להפשרת הקפאון האינטלקטואלי, להמחשת המאבק למען דויקיום בשלום, כדברי מר אבן?
מנהיג ערבי דגול, אל-חביב בורגיבה, יצא ביוזמת שלום נועזת. פרטיה אינם חשובים הכוונה היא הקובעת. מה עשתה ממשלת ישראל כדי לעודד יוזמה זו, כדי לשבור את הקפאון מהצד השני? האם לא הלכו בטאוני הממשלה בדרכם של האדונים בגין ופרם, ששניהם טענו כי זוהי מזימה להשמדת ישראל? לשם מה נשלח דובר ממשלה זו, חבר-הכנסת דוד הכהן, לוועידת פירנצה האחרונה, אם לא כדי לפוצצה מבפנים?
מרידור: מה ? דוד הכהן ?
אבנרי: בעוד שבוע נדבר בפרוסרוט על מחדלי הממשלה ועל ציוויי המעשה, במסגרת הדיון על משרד החוץ של מר אבן.
הפעם נאמר רק זאת: דיבורים חיוביים של שר יכולים להיות תרומה למען קירוב השלום, בתנאי שהם משמשים הקדמה למעשה, ליווי למעשה, סיכום של מעשה. אבל יש סכנה בדיבורים המשמשים תחליף למעשה, היוצרות אשליה כאילו מהווים הם עצמם מעשה.
אנו מזהירים מפני אשליה זו. השלום לא יבוא מעצמו. וגם לא מדיבורים. השלום זקוק למיבצעים - כשם שמלחמה זקוקה למיבצעים. למיבצעים אלה, כבוד השר, אנחנו מחכים והלוואי ולא נחכה לשווא.
עד אז לא נוכל להביע אימת לממשלה זו. סיעתנו תימנע על כן מהצבעה.
במערכת-הבחירות טענו כלפינו דוברי המפלגות הגדולות: מה תוכלו לעשות ? אפילו תצליחו להכניס איש אחד לכנסת - מה יוכל הוא להגיד בדקות המעטות שיעמדו לרשותו?
מדי פעם הוכח שצדקנו. לעתים עשינו זאת בנאומים בני עשר דקות ולעתים בקריאות-ביניים קצרות או על-ידי הנמקת הימנעות.
בעיקבות תקריות גבול הגישו שתי סיעות הצעות לסדר-היום: גח״ל תבעה פעולות תגמול, ואילו רק״ת הגישה הצעה נגדית שבאה לשחרר את ממשלת סוריה מן האחריות לפעולות ״אל-פתח״. ראש-הממשלה ענה לשתיהן יחד, ודבריו נשמעו בדממה דרוכה. למרות זאת הפסיקו אבנרי בקריאת-ביניים:
אשכול t ... אינני במוח אם מה שמתרחש בגבול לבנון איננו בא מאותו מקור סורי, כדי לסכסך (בין ישראל ולבנון) ולסבך אותנו עם מדינות אחרות.
אבנרי: אם כן, למה אתם נענים לכך? למה אתם ממלאים את רצונם של אלה הרוצים בכך?
אשכול: העניין הוא רציני. נשאלה שאלה, ואני רוצה להשיב עליה. אמרתי שאני מוכן לשמוע עצה מכל חבר, גס שאיננו חבר בוועדת-החוץ-והבטחון. אני מוכן לשמוע עצות נבונות ורציניות, עצות כנות, כיצד על ישראל לנהוג כאשר במשך לילות רבים באים להפציץ בתים על יושביהם ביישובי״ספר. .י