לא מרגיש את שכם כתור שכם שלי, על-ידי זה שאני יודע שאנחנו נכנסנו אליה הראשונים״. דבר הלוחם גילי.
ולוחם שלישי, נחמן מגבע: ״הבעייה הגדולה היא - לא ליהפך למיליטריסטים, לא ליהפך למרחיבי-גבולות על חשבון עמים אחרים״.
דבר הלוחם נחמן.
שמא תאמרו, כפי שאמר חבר-כנסת תמיר כאן היום! לא צריך רוב, לא בעם, לא בנוער.
אז מה נשאר?
מה נשאר? נשארה הדיקטאטורה של מיעוט קטנטן, בעל סממנים מובהקים הזכורים לנו מאירופה, של מיעוט צעקני, מצחצח חרבות ושולח אחרים להחזיק בהן.
כבוד היושב-ראש, אתמול הצעתי לכנסת לערוך מישאל-עם, כדי שהציבור יכריע כשהממשלה אינה מסוגלת להחליט, כדי שהציבור יתן לממשלה הנחייה ברורה ומוסמכת! למען סיפוח, או למען החזרת שטחים, או למען פדראציה עם מדינה פלסטינית.
אין זמן לחכות עד לבחירות בעוד שנה וחצי. והרי בבחירות יעמדו לעיני הציבור בעיות רבות אחרות.
בשנה וחצי זו אנו עלולים לאבד את עולמנו, את השלום שהוא, ורק הוא, פירושו ביטחון.
אני עומד להגיש הצעת-חוק פרטית למען עריכת מישאל-עם כזה.
ואם מישהו כאן מפקפק בנכונות הדברים שאמרתי לגבי דעת-העם - יתן את ידו לעריכת מישאל כזה.
כבוד היושב-ראש, בהימנעי היום מהצבעה, אני ׳מביע אי-אמון בממשלה, ועוד יותר אי-אמון מוחלט, קיצוני וטוטאלי במגישי הצעת אי-האמון.
טעות היא לחשוב כי לנו ויכוח עם ״חירות״ והמרכז החופשי בלבד. למעשה קיים ויכוח בינינו לבין כל מפלגות המימסד, באשר כולן דוגלות בסיפוח. הוויכוח ביניהן הוא על ממדי הסיפוח. מבחינה מעשית אין לכך כל חשיבות, שכן אין אף מנהיג רציני אחד בעולם הערבי ובעם הפלסטיני המוכן לעשות שלוב על סמך תוכניות סיפוח כלשהן. הוויכוחים בין מפלגות המימסד למיניהן אינם משנים במאומה, כיוון שהתוצאה המעשית היא אחת - הישארות בכל השטחים וויתור על יוזמת שלום.
מובן שוויכוח נוקב במיוחד ערכנו עם מפ״ם. מאז ומתמיד מנסה מפלגה זו להופיע בפני הציבור כשוחרת שלום. עם קום המדינה, דגלה מפ״ם ברעיון של פדראציה בין ישראל ומדינה פלסטינית. אחדים מראשי המפלגה הרחבה (שכללה אז את משה סנה ואת יגאל אלון) סברו אפילו שכדאי להפעיל את צה״ל לשם כיבוש הגדה המערבית, כדי להקים בה את המדינה הפלסטינית. לאחר פילוג מפ״ם, קיבלה המפלגה תוכנית״שלום חדשה, שסתרה את הראשונה. עיקרה: אוריינטאציה על ירדן.
כדי להצדיק את המעבר מן הקצה האחד לקצה השני, נקבע אז כי מדינת ירדן היא המגלמת את יישות האומה הערבית הפלסטינית - טענה הלקוחה מבית מדרשו של חוסיין. אחרי מלחמת ששת הימים נדמה היה כאילו תחזור מפ״ם אל תוכניתה המקורית. אולם מפ״ם אינה מפלגה גמישה. בראשה עומדים מנהיגים קשישים. הם ..התעקשו לשמור על תוכניתם משנת 1961. חודשים אחדים לאחר תום מלחמת ששת הימים פירסמה הוועדה