ושוב שכבה אחרת - דיירי בתי-העסק ובתי-מלאכה. בתקופה של שפל כלכלי, האם הם יכולים לשלם 100% יותר - ובמיקרים רבים דווקא לממשלה, המדברת גבוהה על הורדת יציאות הייצור? מה גם שרבים מהם שילמו דמי-מפתח גבוהים.
נכון, חבר-הכנסת פישר?
פישל: נכון!
כבוד היושבת-ראש, המצב הקיים גרם לעיוותים ללא-ספור.
אין בניה להשכרה. זוג צעיר, או עולה חדש, אינם יכולים לשכור דירה ולהשקיע כספם במשהו יצרני. הם נאלצים לשקוע בחובות כדי להגיע לקורת-גג.
זהו הדבר ששר-השיכון הגדירו באימרה הקלאסית שלו בראיון שהופיע בעתון הארץ: ״מסתדרים, מסתדרים...״
החוק לשיחרור בתים חדשים מהגנת-הדייר לא פתר בעיה זו. תקופת השיחרור קצרה מדי, ואילו המיסים והמכסים העצומים, הקשורים בהקמת בית, הם כה גבוהים, עד שההשקעה מאבדת את ריווחיותה.
הבתים שישנם, מתמוטטים לעינינו. אין איש מעוניץ לדאוג להם. בבתים משותפים -
לא דאג המחוקק להבטיח את החזקתם התקינה. בתים מושכרים - אין דואג לשיפוצם. כך אובד רכוש לאומי עצום, בו מושקעים מיליארדים, אובד בחצי או בשליש הזמן. כבוד היושבת-ראש, ברצוננו להעלות כאן שורה של הצעות תמציתיות:*
(1) חוק הגנת הדייר חייב להישאר מוגבל לדיירים המחזיקים כיום בדירות ובבתי-עסק. הוא לא יחול על בתים חדשים - לצמיתות. הוא לא יחול גם על דייר חדש בבית ישן,
אם אינו משלם דמי-מפתח.
(2) צריך להיות הבדל בגובה שכר-הדירה גם בדירות ישנות, בין מי ששילם דמי-מפתת ובין מי שלא שילם.
החוק הקיים, המגביל הבדל זה לעשר שנים, אינו מספיק. יש גם להתחשב בגובה דמיך,מפתח.
(3) יש להבדיל בגובה שכר-הדירה בין בעל-בית שהקים את הבית, או רכש אותו לפני שלושים שנה, לבין בעל בית שרכש בית ישן מאז ראשית האינפלציה, בתחילת שנות החמישי®.
(4) יש לקבוע מחדש סטנדרטים חדשים לגמרי, מפורטים ומיוחדים לכל סוג של משכיר. ׳לכל סוג של שוכר, לכל סוג של מושכר, כדי לסלק את העיוותים הרבים מאד שישנם, מבלי ליצור עיוותים חדשים.
(5) אחרי קביעת סטנדרטים אלה, יש לקשור כל עליה חדשה בשכר-דירה לעליית תוספת היוקר ותשלומה, ומובן מאליו שתוספת היוקר חייבת להיות צמודה לעליית המדד.
<6) בין השאר, יש להבחין בבירור בין דירות לוקסוס גדולות לבין דירות קטנות. הפער הקיים בהחלט אינו מספיק.
(7) עליית שכר-הדירה חייבת להיות צמודה לחובת החזקתם התקינה של המיבנים.
(8) יש למתן את עליית שכר-הדירה לבתי-עסק קטנים. גם כאן יש להבחין במידה גדולה יותר בין חנויות פורחות לבין בתי-מלאכה זעירים, למשל.
* חלק מהצעות אלה אומצו על-ידי הממשלה, בהצעת חוק שאושרה בשנתה השלישית של הכנסת השישית.