אני מתנגד לתמריצים, פרמיות וכו׳. בכך העלים את תוכן דברי והוא, שבמדינה מתחלקות הטבות בסכומים של מאות מיליוני לירות על-פי ״שיקול דעת״ של פקידים בכירים, ללא חוק המחייב קריטריונים אובייקטיביים והמאפשר ערעור סדיר. זאת היתה טענתי העיקרית בוויכוח זה.

פרשת ״דן"

חודשים אחדים לפני הדיון על דו״ח מבקר המדינה התפוצצה בציבור ״פרשת-דן״ : פרשת ההלוואות והתרומות שקואופרטיב ״דן״ חילק לאירגונים מיפלגתיים. לעניין היו שתי בחינות, בחינה מישפטית ובחינה ציבורית.

דרשנו לקיים על כך דיון במליאת הכנסת. הצעתנו הדחופה עברה מספר גילגולים. תחילה החליטה נשיאות

הכנסת שלא להכיר בדחיפות ההצעה. אחר כך נרמז לנו, כי אם נשנה את הנושא, יסכימו להכיר בדחיפות. אחר

כך נתבקשנו לבטל את ההצעה, כדי לחזור ולהגישה בשבוע שלאחר מכן. הממשלה נועצה. לבסוף הוסכם להכיר בדחיפות. הסיבה לכך היתה פשוטה: דווקא שרי אחדות-העבודה היו מעוניינים כי ההצעה תגיע לכלל דיון. הם סברו כי החלטה של הכנסת להסיר את ההצעה מעל סדר-היום - וזו היתה כמובן ההחלטה הצפויה היחידה - תשים קץ לוויכוח הציבורי. היה זה מוצא נוח למדי לא רק לאחדות-העבודה.

בדבריו מנה אבנרי 16 נושאי יסוד לחקירה, והטעים כי אין הכוונה לחקירה משטרתית או מעין משפטית:

איננו באים היום לקטרג, להאשים או לחרוץ דין. אנו באים לשאול שאלות ולתבוע בירור ענייני מוסמך.

את הכנסת החמישית הסעירה פרשת תל-גיבורים. תבענו מן היום הראשון שפרשה זו תבורר

עד תומה. היינו חלוץ הלחץ הציבורי שהביא, בסופו של דבר - אם כי באיחור ניכר -

למינוי ועדת-חקירה מטעם הממשלה. עבודתה היתה לברכה, והעניין בורר.

אמרנו אז, כי איננו מופעמים על-ידי רצון לקנטר ולהשניא את העסקנים הדתיים. פעלנו מתוך תחושה של צדק, לטובת הציבור. כיום איננו יכולים לעשות איפה ואיפה. כלל שחל על מפלגה דתית, מן הדין שיחול על מפלגה חילונית. עם כל ההבדלים הרבים בין פרשת תלגיבורים והפרשה הנדונה היום, הרי הדמיון הציבורי רב מדי, מכדי שאפשר יהיה להתעלם ממנו.

תרומות למפלגות ורישום כוזב

כבוד היושב-ראש, העיתון ״הארץ״ גילה לפני חודש, במיבצע התואם את מיטב המסורת העתונאית, פרשה שיש בה חשש סביר של שערוריה ציבורית. הוא גילה כי בחקירה משטרתית העיד אחד ממנהלי ״דך שהקואופרטיב המונופוליסטי נתן הלוואה, בלי ריבית, בסך 100 אלף לירות לאחדות-העבודה, בעקבות פניה של מי שכיהן אז כמנהל כללי של משרד-התחבורה, איש אחדות-העבודה. כן העיד שהקואופרטיב שילם, ערב הבחירות לכנסת הרביעית והחמישית, סכומים ניכרים למפלגות שונות כתרומות, בין השאר במסווה של תשלומים לבטאונים שונים. בקשר לכך הוזכרו חברי-כנסת שונים, ביניהם כאלה שיש להם נגיעה מיוחדת לענייני תחבורה, והשפעה רבה על ההכרעות, כמתרימים למפלגותיהם. חלק מן התרומות שולם בצורה של העלמת הכנסות ורישום כוזב בספרי הקואופרטיב. הכל נעשה בסודי-סודות, ועצם הסודיות מטיל צל נוסף על הנותנים והמקבלים.

בתשובה לשאילתה שלי אמר שר-המשפטים בכנסת בי התיק נגד מנהלי ״דן״ בפרשת-השוחד, בה נתגלו דברים אלה - נסגר בגלל טעות מסתורית. נגד המנכ״ל של משרד-התחבורה לא נפתחה חקירה פלילית, מפני שבינתיים חלה התיישנות.

372