על דרכי פעולתו הפנימיות של אש"ף, ארגון שעוד היה אפוף תעלומה. נדרשו לנו שנים רבות כדי להגיע להבנה טובה יותר של בעיות אש"ף, ויכולנו לחסוך מעצמנו אכזבות רבות אילו היו ידיעותינו טובות יותר.
☆ ☆ ☆
אפשר להמשיל את התפתחותה של התודעה הפלסטינית למסע ארוך. הצועדים יוצאים ביחד מאותו המקום באותו הזמן, אולם בהתמשך המסע נעשה טור הצועדים דליל, אחדים פוסעים קדימה בצעד איתן, אחרים מפגרים מאחור והופכים לנחשלים, ואילו ביניהם ממשיך לצעוד הגוש העיקרי, כל איש מאנשיו בקצב שמצא לעצמו. אחדים מתקרבים לקו הסיום, ואילו אחרים טרם התרחקו מקו הפתיחה. יתר על כן, המסע אינו נערך בקו ישר. בדומה לנהר הזורם אל הים, נתיבו עקלקל והוא עוקף מכשולים משמאל ומימין, לפעמים אפילו פונה לאחור, למראית עין, כדי לפלס לעצמו נתיב חדש. הדבר עלול להיות מתסכל ביותר לצופה המעוניין, אבל כזו היא דרכן של תנועות היסטוריות גדולות, ובתנועה הלאומית הפלסטינית, אפשר שהדבר בולט ביתר שאת.
☆ ☆ ☆
נקודת המוצא של המסע הארוך היתה האמנה הלאומית הפלסטינית, שאומצה לראשונה במושב הראשון של המועצה הלאומית הפלסטינית במאי 1964, והוכנסו בה תיקונים במושב הרביעי ביולי 1968. מעולם לא גרם מסמך נזק רב יותר למחבריו מכפי שגרם המסמך ביש-המזל הזה, שהיה ועודנו נשק התעמולה הראשי של ממשלת ישראל. הוא עזר לממסד הישראלי יותר מכפי שיכלו לעזור לו שריון ומטוסים.
האמנה הציגה את עקרונות היסוד של התנועה הלאומית הפלסטינית מאז עצם ראשיתה, הווי אומר בימיו הראשונים של השלטון הבריטי בארץ ישראל - בהנחה, שלפני הצהרת בלפור, הלאומיות הפלסטינית היתה רק חלק מהלאומיות הפאן-ערבית של סוריה הגדולה. היא התנגדה לציונות המדינית, לזרימת המהגרים הציונים שמטרתם המוצהרת היתה להקים בארץ ישראל אומה יהודית חדשה ומדינה יהודית. היא טענה שהצהרת בלפור היתה בלתי-חוקית, משום שהעניקה אותה מעצמה אימפריאלית בלי הסכמת העם היושב בארץ, שכן פלסטין היתה ארץ ערבית מזה אלף ושלוש-מאות שנה. ג׳ונד פלסטין, המחוז הצבאי של ארץ ישראל, הוקם על-ידי הכובשים המוסלמים מיד אחרי שהוציאו את ארץ ישראל מידי הביזנטים במאה השביעית.