שמנדס-פראנס זיהה את עצמו בפומבי כיהודי, והדבר מלמד עד כמה סערו רגשותיו.

את נוסח הקריאה הכין סרטאווי, והוא פורסם צד בצד עם תגובתו של סרטאווי שבירך על ההצהרה בשם אש"ף. שעה קלה לפני פגישתו עמי, פרסם ערפאת הצהרה משלו שבירכה את השלושה. היה זה ביטוי ברור לנכונותו של אש"ף לשאת ולתת עם ישראל על פתרון שתי המדינות, ומייד אחר-כך התפרסם ראיונו עמי. כעבור ימים אחדים, בפגישה עם חבר הקונגרס האמריקני פול מק׳קלוסקי, חתם ערפאת על הצהרה מאולתרת ששורבטה על פיסת נייר, לאמור שאש"ף מקבל את כל החלטות האומות המאוחדות הנוגעות לשאלה הפלסטינית. כל החלטות או"ם מבוססות, כמובן, על ההכרה בישראל, מדינה חברה באו"ם שהוקמה בהתאם להחלטת או"ם מפורשת. כעבור ימים אחדים קיבל ערפאת לראיון את העיתונאי הישראלי אמנון קפליוק, שהגיע לביירות כנציגו של לה מונד הצרפתי.

מבחינתו של סרטאווי, פגישתי עם ערפאת היתה יותר מנצחון, היא היתה הצידוק המלא לכל עמלו. נשכחו הימים שבהם הכחיש קדומי את עצם קיומם של מגעינו, נשכחו החלטות המל"פ שאסרו על מגעים עם ישראלים ציונים. הפגישה סימלה את נצחונו של "קו סרטאווי," לאחר שכל אזהרותיו של סרטאווי נתגלו כנכונות לכל פרטיהן.

מחשבה מוזרה: רק שנה וחצי לפני-כן, איימו על סרטאווי במשפט על שקיבל פרס ביחד עם ישראלי ציוני. עכשיו איימו עלי במשפט בגידה משום שנפגשתי עם יושב-ראש אש"ף.

עיצאם השמיע הצהרה בפני המכון הצרפתי ליחסים בינלאומיים, ובה אמר בין השאר:

אנחנו אנשים נבונים. כשאנחנו מדברים על שלום, ברור מאליו שאנחנו מדברים על שלום עם האויב. השלום יוצר יחסים חדשים. השלום משרת את האינטרסים של עמנו ושל האומה הערבית.

ב- 1981 קיבל אש"ף את תוכניתו של היושב-ראש ברז׳נייב, שקראה לוועידה בינלאומית בהשתתפות כל הצדדים המעורבים, לרבות אש"ף וישראל, להגשמת הזכויות הלאומיות של הפלסטינים ולזכותן של כל המדינות באזור, לרבות ישראל, לחיות בשלום ובבטחון.

דחינו את המושב שבו עמדתי להשמיע הצהרה זו, משום שלא רצינו שהיא תיראה כמחווה של כניעה. עכשיו אנו עושים זאת משום שהוכחנו כי אי-אפשר לנצח אותנו, כעבור ארבעים ימי לחימה נגד הצבא השלישי בגודלו בעולם.

המוסד העליון של העם הפלסטיני הכיר בזכותה של ישראל להתקבל על

294