במגעים בין מדינות, ההחלטה נמצאת בידי הממשלה שיש לה רוב בפרלמנט ויש לה שליטה במנגנוני הכוח, ואילו אנו רוצים לחולל בדעת החברה הישראלית שינוי מאיבה להכרה בזכויות העם הפלסטיני. מכאן שנקודת המוצא שלנו היא שעלינו לשכנע את הציבור לפני שניגש למשא-ומתן עם הממשלה.
☆ ☆ ☆
ב-25 במרס עמדתי להופיע ביחד עם עיצאם בוועידה של חברי פרלמנט אירופיים בבניין הפרלמנט בהאג. היתה זו ועידה מכינה לקראת ועידת או"ם הבינלאומית על שאלת פלסטין שנועדה להתקיים באוגוסט.
בהגיעי להאג פגשתי את אבו פייסל ואת זוהיידי טרזי, המשקיף הרשמי של אש"ף ליד האו"ם. התאכזבתי לשמוע שנבצר מסרטאווי להשתתף. הוא נקרא לטוניס להיפגש עם יאסר ערפאת. למרות האכזבה, היתה זו בשורה משמחת. השתמע ממנה שערפאת נקט יוזמה לאחות את הקרע שנוצר באלג׳יר בינו לבין עיצאם. היושב-ראש היה חכם מכדי שיוותר על שירותיו של סרטאווי, והחיבה האישית שהגה לו מנעה את החרפת המצב.
אבו פייסל, טרזי ואני בילינו את הערב בביתו של פלסטיני עשיר תושב המקום, שוחחנו על המצב באווירה לבבית, ואחר-כך הסיע אותי טרזי למלוני. משטרת הולנד חששה בעליל מפני התקפה טרוריסטית עלי, וארבעה שוטרי-חרש, ידיהם נחות על אקדחיהם המוצנעים, הובילו אותי בבוקר למכוניתם והסיעו אותי למרחק של כמה מאות מטרים, אל בניין הפרלמנט. שם פגשתי את עיצאם.
התברר שהוא המתין לאבו עמאר בטוניס עד שפקעה סבלנותו. אבו עמאר התעכב לכמה ימים, כפי שקרה לו לעתים כה קרובות, ועיצאם קם ויצא. הוא הגיע בעוד מועד לפתיחת הוועידה.
רבים מחברי הפרלמנט האירופיים לא האמינו למראה עיניהם כשחזו בנציגו הבכיר של אש"ף ובאורח מישראל כשהם יושבים זה ליד זה במשך כל הוועידה, משוחחים יחדיו בעת שהושמעו נאומים משעממים ומבלים ביחד גם בהפסקות. חלק מהוועידה הוקדש לדו-שיח בינינו, ושוב נדהמו אחדים מן היושבים בקהל לשמע נאומינו שהחמיאו זה לזה והשלימו זה את זה, והשתוממו כשהגנו זה על זה מפני שאלות תוקפניות, או כשאחד מאיתנו הסביר את חשיבות פעולותיו של חברו. אילו היינו חברי אותה המפלגה מאותה המדינה, לא היינו מאוחדים יותר בדיעותינו. שעה שאני קראתי להכרה באש"ף מצד אירופה המערבית, כאמצעי חשוב ביותר