״יאניצ'אר״ קומוניסטי, כפי שקרא לו איש-רוח פולני, על שם חיילי מישמר הסולטן התורכי, שהיה מורכב מנערים נוצריים שהועברו לדת האיסלאם.
על אישיותו של ירוזלסקי יהיה נטוש הוויכוח עוד זמן רב. כאשר הכריז על מצב צבאי, בדצמבר 1981, אחרי 16 חודשים של דו-קיום בעייתי עם "סולידריות", שנאו אותו רבים וטובים. השיטות שנקט מוכרות גם בשיטחי-הכיבוש של ישראל: אלפים נאסרו מיד והושמו במעצר מינהלי ללא מישפט, אלפים רבים נוספים נעצרו בשנים הבאות. כל האגודות הושעו או חוסלו. הוטלה צנזורה צבאית ונסגרו עיתונים. הוטל עוצר, נותקו קווי-טלפון. הפגנות-מחאה דוכאו באלימות. במשך שמונה השנים הבאות נהרגו מאה מפגינים, נפצעו אלף.
בדיעבד מאמינים רבים שירוזלסקי הציל את פולין, שהקדים את האפשרות של התערבות סובייטית ובכך מנע אסון. השאלה היא: האם אכן היתה קיימת עוד אפשרות של התערבות כזאת, ברוח התגובה הסובייטית על האביב של פראג? יתכן שהתשובה האמיתית על כך לא תיוודע לעולם.
״אני פחדתי כל הזמן,״ הודתה מרצה צעירה באוניברסיטה. ״הייתי בטוחה שהרוסים יבואו בכל רגע. מילאתי את המקרר שלי. קניתי גם המון וודקה."
"כדי להטביע את יגונך?" שאלתי.
״לא. אני לא שותה. אבל שמעתי שאצל החיילים הרוסיים הוודקה היא מטבע עובר לסוחר."
ככל שעבר הזמן, השתפרה הדיעה על ירוזלסקי. תחילה מינה את עצמו כראש ״המועצה הצבאית להצלה לאומית״. אחר-כך נבחר כנשיא. כאשר התמוטט המישטר הקומוניסטי, העביר את השילטון לידי ״סולידריות״ בתהליך מסודר. הוא התנהג בטאקט מאופק, יותר כאציל פולני מאשר כקומיסאר קומוניסטי. כשפינה את ארמון-הנשיאות שבלב ורשה, בלוודר, לטובת הנשיא לך ואלנסה, היתה נתונה לו אהדת רוב הפולנים.
יתכן שהיתה זאת הפעם הראשונה בכל תולדות פולין שבוצעה מהפכה בלי שפיכות-רמים, בלי מחוות הירואיות קטלניות ובלי התערבות זרה. האח הגדול ממיזרח, שהטיל במשך מאות בשנים את צילו הדובי על ההיסטוריה הפולניות, היה עסוק בענייניו שלו. האח הגדול ממערב מחא כפיים.
* * *
״בימי הקומוניסטים היה לנו הרבה כסף, אבל לא היה לנו מה לקנות בו. עכשיו יש הרבה מה לקנות, אבל אין לנו כסף.״ במלים פשוטות אלה סיכם יורק הנהג את התמונה הכלכלית של פולין, כפי שהיא נראית לאדם פשוט.