התיקוות היתה שיש לפולנים רבים דולארים וזהב מתחת לבלטות, ושהם עשויים להוציא אותם משם אם יאמינו לממשלה. אבל יש גם רעיונות אחרים. למשל: לחלק את המניות בחינם. כלומר, לתת לכל אזרח תלוש, שאותו יוכל להמיר במניות, או למכור אותו לאחרים, כדי שייווצר בהדרגה מעמד של קפיטליסטים. הכוונה היא ליצור פסיכולוגיה רכושנית. אבל יש בזה, כמובן, הרבה סכנות כלכליות וחברתיות. קינאה, למשל.

גם דברים הנראים פשוטים מסתבכים במציאות. כך שיחררו את החקלאות מכבלים ביורוקראטיים, אבל שכחו להקים אירגוני-שיווק. האיכרים לא ידעו מה לעשות. עד כה היו תלויים בפקידות הקומוניסטית, וידעו בדיוק את מי צריכים לשחד ואיך לשחד אותם. ״היה רע, אבל ידעו איך להסתדר,״ הסביר לי כלכלן. "באחד הימים ביטלו את הכל ואמרו: תעשו כאוות-נפשכם. הם לא ידעו מה לעשות, לא ידעו אפילו למי למכור ואת מי צריכים לשחד.״

קשה מאוד לייעל את החקלאות הפולנית, דווקא מפני שלא הולאמה בשעתו ונשארה מחולקת למשקים קטנטנים. סיפר הפרופסור זינקובסקי: ״באה אלי כלכלנית אמריקאית. היא התלהבה מהחקלאות שלנו, עד שסיפרתי לה שלמשק החקלאי הממוצע בפולין יש שישה הקטאר(60 דונם) אדמה. היא אמרה: 'אתה בוודאי מתכוון ל-16 הקטאר.' עניתי: 'לא, אני מתכוון לשישה הקטאר. מה את מציעה לעשות?' אז היא אמרה: 'תתפללו!״'

למרות הכל, המצב הכלכלי של פולין אינו רע כמו מצבן של שאר מדינות הגוש המיזרחי. עוד בימי הקומוניזם ניתקה פולין את עצמה מן התלות המוחלטת בנפט הסובייטי. יש לה מה למכור למערב: מוצרים חקלאיים מסויימים, חומרי-בניין, כמה מוצרים תעשייתיים. בניגוד לישראל, יש לה מאזן מיסחר, חיובי. אבל זה לא בא לה על-ידי הגדלת הייצוא. להיפך, הייצוא שלה ירד. אבל הייבוא ירד יותר.

* * *

מוצרי-הייצוא של פולין כוללים גם את הציורים של מרגלית. המערב קונה ברצון ציורים פולניים, מפני שזוהי השקעה טובה. הציירים הפולניים מוכרים את יצירותיהם במחיר זול יותר מאשר עמיתיהם במערב.

שמה האמיתי אינו מרגלית, וגם לא מרגריטה, כפי שהיא קוראת לעצמה לפעמים, מפני שקשה לאנשי-המערב לבטא את שמה האמיתי: מלגורזאטה קראסוצקה. היא גרה מעלינו. הקשנו על דלת הסטודיו שלה בשעה 11 בלילה, כאשר התפוצץ אצלנו הצינור. היא בתה של בעלת-הדירה שלנו, ותיקנה את הכל כהרף-עין, אם כי זמנית, בעזרת כמה חבלים.

מהרגע הראשון ראינו שזוהי בחורה משגעת, יוצאת-דופן, ערה, יפהפיה

248