גאווה כפרית עתיקה, ואולי יריבויות עתיקות בין הכפרים, הכריעו את הכף.

איך מחלקים מיפעל כזה? מי יקבל את החזיריה? מי את חוות הסחלבים?

ומי יקבל את המינהלנית המוכשרת? ״זה טירוף'״ התלונן הורסקי. ״זהו אחד המיפעלים המוצלחים מסוגו בכל אירופה. יש לו חברות-מניות בשותפות עם אוסטרים. אז למה לפרק אותו, סתם ככה, בגלל סנטימנטים של כפרים?״

גם כך יש לקולחוז צרות צרורות. רובצת עליו הביורוקרטיה הקומוניסטית, שעדיין לא פורקה. הפקידים עושים בעיות בלי סוף, ובעצם הם רוצים לקבל בקשיש. הם יודעים שלא יישארו על כנם זמן רב, ושואפים לצבור כספים ככל שניתן, כל עוד זה אפשרי.

הורסקי היה מודאג. כאשר תתבסס הכלכלה החופשית, יעלו המחירים עוד ועוד. אין לדעת מה יתרחש אז בסלובקיה, ובצ'כוסלובקיה בכלל. יכולה להיווצר במהירות אינפלציה מסחררת, וזו יכולה להוביל לדיקטטורה ימנית או שמאלית. הוא לא האמין שתיתכן דיקטטורה שמאלית, אך חשש מאוד מפני דיקטטורה ימנית.

אמנם, עדיין אין כוחות ימניים קיצוניים, אלא רק קבוצות לא-חשובות,

אך זה יכול להשתנות.

״בראש הקבוצה הלאומנית העיקרית עומד אידיוט,״ סיפר. ״רצו להאשים אותו בהסתה, מפני שקרא להפלת החוקה. אני יעצתי לכולם להניח לו. טוב שבראש קבוצה כזאת יעמוד אידיוט. אבל אנשי הקבוצה עצמם החליפו אותו, לצערי, באדם פיקח יותר."

* * *

סלובקיה היתה תמיד ארץ לאומנית.

ההיסטוריה שלה הובילה לכך כמעט בהכרח. במשך 900 שנים היתה משועבדת להונגרים, עם זר בעל תרבות ושפה אחרות, שקראו לסלובקיה ״הונגריה עילית״. כאשר שלטו התורכים בבודפשט, שימשה בראטיסלבה כבירת ההונגרים, שקראו לעיר בשם הונגרי (בגרמנית היא נקראה פרסבורג). בתקופה זו, שבה התקדמו הצ'כים מבחינה חברתית וכלכלית, נשארה סלובקיה ארץ חקלאית נחשלת, בתחומי הונגריה הפיאודלית. בעוד שבמחוזות הצ'כיים (בוהמיה ומוראביה) התמודדו ביניהן מגמות דתיות שונות, והארץ כולה השתחררה מן הכפייה הדתית, נשארה סלובקיה ארץ קאתולית אדוקה. ובעוד שצ'כיה כמעט ולא ידעה אנטישמיות, הסלובקים היו שטופים בה.

כאשר פעל תומאס מאסריק במילחמת-העולם הראשונה להקמת

361